Budapesti Lantos Kórus

Chor
Budapest, Ungarn
Datum der Gründung: 1950

Sprachen:
Ungarisch, Englisch, Deutsch

Beschreibung

A Budapesti Lantos (korábban: Ifjúsági) Kórus elődjét 1950-ben alapította Darázs Árpád és Lantos Rezső Liszt-díjas karnagy. Lantos Rezső korán bekövetkezett haláláig, 1977-ig állt az együttes élén feleségével, Lantos Edittel együtt. Vezetése alatt a kórus nagy sikerrel vett részt Európa számos fesztiválján, első díjak sokaságával térve haza szinte minden jelentős nemzetközi versenyről. Ebben az időben számos magyar szerző ajánlotta művét az énekkarnak (többek között Bárdos Lajos 11 művét írta az énekkar részére).

1977-től 1996-ig az énekkar vezetője Strausz Kálmán Liszt-díjas karnagy volt. Ez alatt az idő alatt az énekkar egyre inkább állandó résztvevője lett a hazai koncertéletnek. Repertoárja döntő többségét oratorikus művek sokasága jelentette.

1996-tól az énekkar vezető karnagya Gerenday Ágnes, aki 1986-tól másodkarnagya volt a kórusnak. Ez idő óta az énekkar egyaránt énekel oratóriumokat és a cappella műveket (Egyházi kórusművek, versmegzenésítések, népdalfeldolgozások). A kórus az utóbbi években többször sikeresen szerepelt Hollandiában, Svájcban, Csehországban, Lengyelországban, Erdélyben, Ausztriában és Franciaországban.

Zum Anschauen weiterer Informationen oder zum Schicken von Nachrichten

Logge dich ein

oder

Registriere